Duna mente népviseleteiA Kultúráért és Turizmusért Társulásban már több mint egy évtizede foglalkozunk Szlovákia azon régiói népművészeti hagyományainak az őrzésével, ahol magyar kisebbség él. Ilyen módon kötődünk néhány tagunk és szimpatizánsunk több éves erőfeszítéséhez, amelynek célja a fiatal generációk, de a többi érdeklődő számára is közelebb hozni a hagyományos népviseletet. Ezért elkezdtük látogatni a szomszédos falvakat, gyűjtöttük és följegyeztük öltözködésüket a népviselettel kapcsolatos szokásokat. Fokozatosan megérett bennünk a gondolat, hogy létrehozzuk a népművészeti babák gyűjteményét, amelyek egy- egy falu jellegzetes viseletét mutatják be. Olyan népművészekkel, mesterekkel volt szerencsénk együtt dolgozni, akik sok-sok év alatt egész baba családokat hoztak létre.

Jelenleg vándorkiállítások keretében és a búcsi Felvidéki Népviseletes Babák Házában mutatjuk be a hagyományos népviselet pontos kicsinyített mását Szlovákia több mint ötven községéből. A babák hosszú vándorlást tudhatnak maguk mögött: több mint 250 kiállításon mutatkoztak be idehaza és külföldön egyaránt - a hannoveri EXPO 2000 világkiállítástól kezdve a legkisebb faluig bezárólag...

A hosszú évekig tartó gyűjtőtevékenység alatt, sajnos néhány népművészünk végleg eltávozott körünkből, de itt hagyták a szívük egy szögletét - a népviseleti kultúra üzenetét. Hisszük, hogy elnyeri az Önök rokonszenvét is. figyelmükbe. Kedves látogatóink, a képekkel a régiónk élő népviseletének egy kis részét is szeretnénk bemutatni Önöknek.

A hagyományos piros csizma a kurtaszoknyás kisgyarmati és kéméndi népviselet egyedi kiegészítője. A dunamocsi menyasszony a múltban szokásos fekete ünnepi ruhát viseli, a népi mondás szerint: gyászolja a lányságát. Az izsai menyecske, a hetényi házaspár és a búcsi fiatalasszony a kislányokkal napjainkban is szívesen felveszik községeik hagyományos viseletét.

A hagyományőrző csoportok tagjai rendszeresen fellépnek kistérségünk különböző kulturális rendezvényein - ahova Önt is, kedves látogató, szeretettel várjuk.